Vacanta Alberobello

Când spui Bari, te gândeşti, da, este un oraş din Italia, dar nu e Roma sau Milano, mult mai populare, aşa că, ce poţi face acolo? Ei bine, Bari este un oraş frumos, care te inspiră, cu străduţe mici şi înguste, unde localnicii ies în fiecare seară în faţa caselor şi stau la taclale până după miezul nopţii, unde negustorii te invită politicos, care mai de care mai ospitalier, să îi calci dugheana tixită cu alimente tradiţionale, unde se serveşte cea mai bună pizza şi cea mai bună îngheţată. În plus, dacă timpul îţi permite, ai multe oraşe de vizitat, locuri de poveste, Polignano a Mare şi multe alte minunăţii ale Italiei. Aşa că, te invit într-o călătorie de neuitat în regiunea Puglia.  

Capitala regiunii Puglia, Bari este situat în sud-estul peninsulei, pe ţărmul Mării Adriatice. Ca să ajungi acolo, cea mai bună variantă este avionul, cam scump, ce-i drept, pentru o astfel de călătorie, dacă nu-ţi iei biletul din timp, dar compensezi cu cazarea şi mâncarea. Sunt pentru orice buzunar, iar condiţiile sunt excelente. Din micuţul aeroport din Bari ai variante şi opţiuni de transfer către oraş cu doat un euro jumătate şi, în mai puţin de treizeci de minute, eşti în centrul oraşului.

Basilica di San Nicola Bari Italia

Ce mi-a plăcut în Bari

În Bari este un alt stil de viaţă, diferit de alte oraşe din Italia. Centrul vechi îţi dă senzaţia că timpul a stat în loc. Turiştii, vrăjiţi de frumuseţea locului şi dornici să o exploreze la maximum, se pierd pe străduţele înguste, luminate parţial, printre localnicii care zăbovesc relaxaţi pe scaune, la mesele scoase din casele fără porţi şi fără garduri. Imaginea asta îţi crea senzaţia că este o zi de sărbătoare. Dar nu, la ei, toata zilele erau la fel. Toate începeau şi se încheiau la fel. În Bari, odată cu lăsarea serii, totul prindea viaţă. Impresionanta faleză, de aproximatoiv cinci kilometri, devine loc de întâlnire sau de mişcare, iar la capătul ei există un turn, de unde, pentru 10 euro, poţi admira întreaga frumuseţe a oraşului. Basilica di San Nicola este un alt loc important, de pelerinaj, întrucât adăposteşte moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, iar acest loc este vizitat de mii de credincioşi, indiferent de religie.

Cazări ieftine şi curate

Ştiu că pare greu de crezut, dar este real. Bari nu este un oraş mare, iar centrul îl poţi străbate, la pas, de câteva ori pe zi. De recomandat, seara, când este animat, plin de viaţă, de oameni aranjaţi, frumoşi, pentru care cina este motiv de sărbătoare şi se comportă ca atare. Pentru un apartament cu două camere, deci pentru patru persoane, poţi găsi preţuri între 70-80 de euro, cu mic dejun inclus (nu foarte bogat, dar suficient), şi cel mai important, foarte curat.

Polignano a Mare si Alberobello

Polignano a Mare şi Alberobello

În Polignano poţi ajunge cu trenul din Bari. O călătorie costă 10 euro dus-întors. Ţi-ar trebui minimum o zi ca să poţi simţi şi explora din plin atât oraşul construit pe stâncă, cât şi plaja. Este o adevărată minunăţie de care cu greu te vei despărţi. Pentru prânz sau cină ai la dispoziţie multe variante, dar cea mai bună şi recomandată este restaurantul Pescaria, unde trebuie să îţi faci rezervare din timp, altfel, rişti să stai la coadă sau să nu prinzi o masă o zi întreagă. Iar dacă optezi pentru Pescaria, trebuie să ştii că nu e deloc ieftin, dar peisajul şi mâncarea merită din plin.

Acoperisuri Alberobello

În Alberobello, ajungi tot cu trenul, şi te costă tot 10 euro. Îţi ajunge o zi ca să vizitezi, la pas, tot orăşelul. Alberobello, considerat patrimoniu UNEASCO, este un oraş cu căsuţe de poveste, construite din piatră, ale căror acoperişuri, conice, unice, albe, desenate cu semnificaţii mistice, te vor vrăji. Ar mai fi Matera, aflat fix la graniţa cu Puglia, unde, odată ajuns, ai senzaţia că esti în Ierusalim.