Grecia a fost și va rămâne întotdeauna preferata multora dintre noi în ceea ce privește o vacanță în Europa. Iar dacă ajungeți în Atena trebuie să aveți în vedere locurile de mai jos. Fie că alegeți un city break, fie că alegeți să petreceți o săptămână sau mai mult în vacanța de vară, ”capitala zeilor” este una dintre cele mai bune opțiuni.

Prețurile sunt rezonabile, iar locurile de vis. Atena este plină de artă, de istorie, de cultură, încât nu ai cum să te plictisești aici. Eu nu sunt genul care, atunci când merge într-o călătorie, doar bifează locurile prin care ajunge și drumurile pe care le bate. Sigur, a fost o vreme și la mine când ardeam de dorința de nebună de a vedea cât mai mult. Acum, cu harta-n mână și fără un ghid turistic, prefer să o iau la pas și să descopăr minuățiile unui oraș. Vă ofer, așadar, cinci locuri – pe principiul puțin și bun 🙂 – pe care să le vizitați în călătoria voastră în Atena.

Syntagma

Oriunde ați vrea să ajungeți, tot de acolo plecăm cu toții. Adică de la aeroport. Există mijloc de trasnport în comun direct de la aeroport la Piața Syntagma. Iar aici puteți merge la Parlament, locul unde, la fiecare oră, se schimbă gărzile. Aș spune că mult mai frumos și emoționant este momentul schimbării gărzilor de la Președinție, unde zona era mult mai frumoasă și mai verde, mai luminată și mai liniștită. 

arhitectura atena

Monastiraki

Monastiraki este un cartier. Situat în vecinătatea Agorei antice şi a Forumului roman, este amplasată în fața stației de metrou cu același nume. Străzile sunt ușor dubioase, ce-i drept, vezi mulți oameni ai străzii (nu știu de ce aveam impresia că ei n-au), gunoaie, praf, graffiti, vânzători ambulanți de veșnicele chinezisme, dar puțin mai încolo, la baza Acropolelor, dai în vestita piață Monastiraki, cea mai turistică și comercială zonă a Atenei. Covorașe colorate, genți din piele, suveniruri, ruine, clădiri vechi, cântăreți la colț de stradă – toate acestea reprezintă pitorescul cartier numit Monastiraki.

Plaka

Tot mergând ușor și admirând orașul, lași agitația din piața Monastiraki și ajungi la Plaka. Unul dintre cele mai frumoase locuri ale atenienilor, un cartier vechi de când lumea, care a rămas un loc special și preferat atât în rândul lor, cât și în al turiștilor. Asta datorită căsuțelor sale realizate în stil neoclasic, a străduțelor întortocheate și atât de mici încât ai zice că nu ai loc mai mult decât cu un scuter și a plantelor ce cad de la balcoane. În anii 60, când nu exista asfalt, când drumurile nu erau nici măcar pietruite, multe filme grecești s-au turnat în zona Plaka, acest cartier fiind unul al clasei muncitorești.

parthenon

Parthenonul

Această capodoperă a arhitecturii grecești, ridicată pe Acropola Atenei, “casa zeiței necăsătorite”, numită Parthenon, este cu adevărat un ”must see”. Istoria spune că atenienii au cerut daruri zeilor pentru a se decide care dintre ei va deveni zeul protector al acestui locaș cult. Câștigătoare a fost Atena, zeița înțelepciunii și a războiului, cea care a oferit atenienilor măslinul, după lupta crâncenă dintre ea și Poseidon, zeul mării. Parthenonul are o istorie bogată. De-a lungul timpului, acesta a fost transformat în biserică creștină, moschee sau chiar depozit de muniție.

Acropolele

Am lăsat la final ce este mai frumos și mai impresionant din întreaga Atenă. Pentru că Acropolele reprezintă una dintre minunățiile lăsate de istorie. Amplasat deasupra orașului, pe un deal stâncos, este unul dintre cele mai populare monumente culturale nu doar ale Atenei, ci ale lumii. Are o suprafață de aproximativ trei hectare și s-au construit trei temple importante: în centru – Parthenonul, despre care vorbeam mai sus (sau Templul Zeiței Atena), la nord – Templul Erechteion, iar la sud – Templul lui Nike. După ce Atena a fost eliberată de sub dominația Imperiului Otoman, protejarea și restaurarea monumentelor rămâne una dintre cele mai importamte sarcini ale grecilor.