Stresul

Stresul este, de departe, boala secolului. Peste 90% dintre români, de toate vârstele, sunt afectați, arată cel mai recent studiu al unei companii de cercetare de piață. Fie că vorbim de serviciu, propria afacere, grija zilei de mâine, viață personală sau familie, cei mai mulți dintre noi suferim de stres și, din păcate, atrage după sine și alte afecțiuni, unele dintre ele, grave. Diabetul zaharat sau cancerul sunt doar două dintre ele.

Stresul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale secolului, afecțiune cu care fiecare om se confruntă cel puțin o dată în viață. Netratată, poate duce la boli grave precum depresie, anxietate, diabet, infarct miocardic, obezitate sau cancer.

Ce este stresul?

În esență, stresul este răspunsul propriului organism la orice formă posibilă de amenințare. Când percepi un pericol, fie el și imaginar, corpul răspunde automat prin fugă sau atac. Fiind diferiți, nu toți oameni reacționează la fel. Fiziologic, atunci când se percepe o amenințare, o pierdere, sau o neîmplinire, sistemul nervos răspunde prin eliberarea hormonilor stresului, care activează starea de urgență a corpului. Respirația devine accelerată, simțurile se ascut, iar corpul are mai multă energie și rezistență, devenind, astfel, pregătit să facă faţă fenomenului, indiferent de modalitate. Practic, specialiștii nu definesc stresul ca ceva negativ, ba din contră, îl arată ca pe o formă de răspuns a organismului la amenințările care vin din exterior. Mai exact, poate lucra în favoarea ta, dacă este ţinut sub control.   

Stres

Afecțiuni produse de stres

Stresul este o boală modernă, așa cum mersul la psiholog a devenit un trend. În fapt, însă,  atât stresul, cât și forma de depresie care te aduce la psiholog, sunt două afecțiuni care merită luate cu adevărat în serios. Scăpat de sub control, stresul poate produce tulburări psihice severe, boli de piele, boli alergice, insomnii, migrene, cancer sau diabet zaharat. Dacă vorbim despre tulburările psihice care încep să domine starea de spirit, puterea de concentare este prima afectată. Nu ne mai putem îndeplini sarcinile zilnice, devenim pasivi, ne pierdem interesul și motivarea, suntem din ce în ce mai obosiți și lipsiți de vlagă, iar toate astea duc încet dar sigur spre o depresie, care, la rândul ei, netratată, duce la atacuri de panică, bipolaritate, delir sau chiar automutilare.

Cancerul și diabetul provocate de stres

Stresul duce la depresie, iar depresia, mai departe la alte boli cu mare impact și greutate asupra organismului. Cancerul, de pildă, se instalează pe fondul unul sistem imunitare slăbit, acolo unde există mediu propice pentru a se dezvolta mai bine celulele canceroase în orice zonă a corpului. În plus, potrivit studiilor, persoanele care lucrează într-un mediu stresant sau poluant au șanse mult mai mari să se îmbolnăvească de cancer. La fel, diabetul zaharat. Când spui diabet, te gândești automat la oameni care mănâncă dulciuri necontrolat și care s-au îmbolnăvit din acest motiv. Poate așa era acum zeci de ani. Azi, însă, peste 80% din cazurile de diabet sunt pe fond de stres. Diabetul este o boală ce se poate controla, dar este anevoioasă. Partea proastă este că, descoperit târziu, poate face ravagii în organism.

Pentru a evita astfel de probleme, specialiștii recomandă, pe teremn lung, schimbarea modului de gândire, a convingerilor limitative atât despre tine, cât și despre alții și, bineînțeles, ajutor specializat, pe termen scurt, mediu, dacă este cazul.