creativ

Este indubitabil faptul că tehnologia va înlocui o parte din joburi. Deja a început să se petreacă aces fenomen, iar automatizarea ia amploare. Mai exact, sarcinile repetitve pe care le fac oamenii azi vor fi înlocuite de tehnologie. Potrivit specialiștilor, între cinci și zece milioane de locuri de muncă vor fi preluate de roboți până în anul 2020. Iar aici intervine creativitatea, o caracteristică absolut umană.

Creativitatea va juca un rol crucial în viitor. Lumea se schimbă, organizațiile se schimbă, noi la rândul nostru trebuie să ne schimbăm. Pentru că trebuie să ținem pasul, trebuie să cunoaștem ce nu știm și să învățăm ce poate nu ne plăcea înainte. De aceea, este important să te cunoști pe tine însuți/însăți, să știi cine ai fost, cine ești și încotro mergi.

Ce înseamnă să fii creativ?

A fi creativ înseamnă a găsi soluții, a te juca și a jongla cu situații de tot felul. Să fii creativ înseamnă să știi să te adaptezi. Să fii creativ este ceea ce se spune deseori, că este o caracteristică a celor ce gândesc ”outside the box”. Asta înseamnă să acționezi și să gândești diferit, să ai o abordare inovativă. Asta pornește din copilărie. Din păcate, dacă nu ai avut profesori, părinți, cunoștințe care să te îndrume, ai nevoie să te autoeduci în sensul acesta. Personal, aș pune ca materie importantă Creativitatea în programa școlară. Mima, desenul, parafrazarea, scrisul, comunicarea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care un elev se poate dezvolta. Ca adult, este doar o chestiune de practică.

creativ

Cum poți fi o persoană creativă?

Din punctul meu de vedere, orice om poate fi creativ. Dacă întrebi o persoană oarecare despre un anume lucru, s-ar putea să-ți spună pe puțin zece idei, iar trei dintre ele ar putea fi chiar formidabile. Iată cum poți fi mai creativ:

Curiozitatea

Spunea Confucius că ”omul care pune o întrebare este prost pentru un moment, dar că omul care nu întreabă va fi prost toata viața”. Creatorul va pune mereu întrebări. El este un nesătul de informație. Pentru că a fi creativ înseamnă a vrea să descoperi noi și noi lucruri.

Observația

Este foarte important să fii atent la detalii și să observi ce se întâmplă în jurul tău. Mai exact, sp nu trăiești viața cu ochi de cal.

Joaca și provocarea continuă

Dacă ai citit ”Screw it, let s do it – Lecții din școala vieții”, scris de Richard Branson, ai văzut cu cât amuzament a creat omul ăsta un imperiu. A generat peste 250 de companii, a îndrăznit să viseze și să pună în aplicare idei în care alții nu au văzut nimic. Totul este să nu renunți dacă simți că ai avea succes sau, dimpotrivă, să renunți la ideea respectivă, dacă ai analizat puțin și crezi că ar putea fi un eșec.

Nu e greșit… să greșești

Este, poate, unul dintre cele mai importante lucruri. Încetează să te critici continuu și acceptă când greșești. Pentru că l-am dat exemplu mai sus pe creatorul Virgin, din cele 250 de companii mare parte au dat faliment.

O idee bună trebuie pusă în practică

Eu am o vorbă pe care o spun de când mă știu: dacă nu încerci, nu ai de unde să știi cum este, dacă merge or ba. ar Nolan Bushnell, fondatorul companiei de succes Atari, știți ce spunea? Că se întâmplă ca oricine să aibă o idee bună atunci când face duș. Însă cel care face diferența este cel care, atunci când iese din duș, se șterge și face ceva cu ideea aceea.