Istanbul Architecture

Istanbul este un oraş pe care nu trebuie să îl ratezi. Dacă la prima vedere nu te atrage, odată ajuns acolo, îţi va părea rău că nu l-ai ales mai devreme pentru o vacanţă de neuitat. Fie că eşti pasionat de istorie sau nu, Istanbul-ul te va fascina încă de la început, iar părerile contra pe care le-ai tot auzit în stânga şi-n dreapta, se transformă în simple prejudecăţi.

Istanbul este cel mai mare oraş din Orientul Mijlociu şi al şaselea oraş la nivel mondial, încărcat de istorie, lucru pe care îl simţi încă de pe aeroport, sau de la periferie, depinde cu ce alegi să mergi. Recomandarea mea este autocarul, pentru că poţi vedea pe viu localităţile din împrejurimi, ruinele rămase în urma războaielor cu Ştefan cel Mare, dar şi oceanul de blocuri înalte sub diferite forme care te întâmpină încă de la intrare.

Istanbul Arhitectura

Ce poţi vedea în Istanbul

Despre traseu, nu are rost să vorbesc foarte mult, pentru că variantele sunt simple: avion, maşina personală sau autocar. Mulţi se feresc de ultimele două variante din cauza orelor pe care le petreci pe drum. În realitate, nici nu îţi dai seama când ajungi la destinaţie. De ce? Pentru că ai cu ce să îţi bucuri ochii, iar dacă mai ai şi un ghid bine pregătit, eşti de două ori câştigat. Indicat ar fi să îţi aloci minimum patru zile pentru Istanbul. Şi chiar şi aşa, la final, o să-ţi dai seama că mai aveai de văzut, dar pentru că nu mai ai timp, te întorci acasă cu promisiunea că vei reveni.

Pentru a bifa cele mai importante obiective turistice din Istanbul, poţi începe cu Palatul Topkapi unde poţi vedea sabia lui Ştefan cel Mar şi toiagul lui Moise cu care a împărţit apele, Moscheea Albastră (dacă ai noroc să nu fie în renovare sau nu prinzi perioada ramadanului), Basilica Cisternă sau Palatul Scufundat, Hagia Sofia, Podul şi Turnul Galata. Apoi, trebuie să faci o croazieră pe Bosfor, unde poţi vedea Palatul Dolmabahce, Cetatea Rumeli Hisari, Podul Bosfor, Podul Fatih Sultan Mehmet şi Turnul Fecioarei. Sunt obiective încărcate de istorie.

Cumpărăturile, de la haine, încălţăminte, suveniruri, până la obiecte decorative le poţi face din piaţa Taksim, centrul vechi al Istanbulului, unde preţurile, unele dintre ele, sunt chiar mai mici ca la noi, sau din celebrul Bazar, dacă ai răbdare să negociezi.

Cum călătoreşti în Istanbul

Ca să vezi oraşul, ai două opţiuni, la pas, dar este foarte obositor, chiar dacă alegi doar cele mai importante locuri din oraş, sau cu mijloacele de transport în comun, tramvaiul şi metroul. Dacă optezi pentru a doua variantă, trebuie să ştii că ai nevoie de un card, pe care îl cumperi din staţia de metrou sau tramvai, pe care îl alimentezi cu bani şi, abia apoi, intri pe peron, după ce validezi călătoria, care costă între 2 şi 5 lire turceşti. Poţi folosi un singur card pentru orice mijloc de transport alegi.

Edirne, fosta capitală a Imperiului Otoman

Dacă eşti pe cont propriu sau chiar şi cu autocarul, trebuie să faci o oprire în Edirne, oraşul împăratului roman Hadrian, cucerit de turci în 1362 şi devenit capitală a Imperiului Otoman. Deşi azi este aproape o ruină, Edirne te întâmpină cu Moscheea Selimiye, înscrisă în Patrimoniul UNESCO, în 2011, fiind una dintre cele mai frumoase din lume. În plus, tot în Edirne, eşti întâmpinat de negustori cu o baclava extrem de gustoasă, ce nu am găsit în Istanbul.

Despre Istanbul nu îţi ajunge o zi să povesteşti. Simplu fapt că este singurul oraş situat pe două continente, Europa şi Asia, îl face unic. Şi dacă alegi să îl descoperi, o să vezi, practic, două lumi, două epoci, oameni diferiţi, stil de viaţă diferit….două continente.