Firenze Italia

Când spui Italia, spui, automat, Roma, cum este şi firesc, de altfel, fiind o capitală încărcată de istorie, de cultură, cu o frumuseţe aparte. Numai că, Italia este o minune pe de-a întregul. Sunt oraşe, sate, colţuri de lume, absolut superbe, care te fac să te îndrăgosteşti iremediabil şi să îţi promiţi că vei reveni cel puţin încă o dată. Pentru azi am ales Florenţa, capitala regiunii Toscana, unul dintre oraşele care dau culoare Italiei.

Indiferent că îţi place sau nu Italia, Florenţa o vei iubi, te vei îndrăgosti iremediabil de ea, încă de la prima vizită, mai ales dacă eşti pasionat de arta Renaşterii. Şi dacă alegi s-o descoperi, ai nevoie de minimum trei zile, la pas, pe străduţele medievale, printre catedralele renascentiste şi bisericile gotice, de-o parte şi de alta a râului Arno, care străbate capitala Toscanei.

Cum ajungi în Florenţa

Dacă alegi un city break în Firenze, ai două variante: cu maşina, pe ruta Bucureşti – Piteşti – Vidin – Belgrad – Lipovac – Sl. Brod – Okucani – Zagreb – Ljubliana – Postojna – Padua – Ferrara – Bologna – Florenţa,  sau cu avionul, cea din urmă fiind mai eficientă şi mai rapidă. În mai puţin de 90 de minute eşti în Florenţa. Aterizezi pe aeroportul Amerigo Vespuci, aflat la o distanţă de 30 de minute de centru oraşului, unde găseşti servicii de transfer public. 5 euro biletul cu autobuzul, sau alegi taxiul care te duce în centru în mai puţin de 15 minute. Acesta este unul dintre cele două aeroporturi din Florenţa, celălalt fiind Aeroportul Galileo Galilei din Pisa, practic principalul aeroport din Toscana. Cum spuneam, există servicii de transfer către oraş, iar din Pisa, ai varianta trenului care ajunge în gara din Florenţa. Bilelete se cumpără din aeroport şi trebuie validate îninte de a urca în tren, la aparatele de taxare amplasate în capătul peronului. Un adult plăteşte 10 euro pentru un bilet dus-întors şi 6 euro pentru o singură călătorie.

Ce poţi face în Florenţa

Domul din Firenze este primul şi cel mai vizitat obiectiv din Toscana, care nu trece niciodată neobservat, dar nu este singurul. Cum spuneam mai sus, este recomandat mersul pe jos, pentru că din maşină rişti să ratezi colţurile de rai pe care le-ai putea explora doar cu piciorul. În plus, în centrul vechi al oraşului nu ai voie să circuli cu maşina, ca şi la noi, de altfel. Şi ar fi şi păcat să nu poţi vedea pe viu Muzeul Domului, turnul Giotto, biserica Santa Croce, catedrala şi Cupola (pentru cine are răbdare să stea la coadă) şi, neapărat, Palatul Uffizi.

Cazare în Florenţa

Capitala Toscanei este ofertantă cu hoteluri pentru orice buzunar, dar, chiar şi aşa, ideal ar fi să îţi rezervi din timp cazarea pentru a optimiza cât mai mult timpul pe care îl ai la dispoziţie pentru un city break reuşit. Astfel, pentru un hotel de două sau trei stele, preţul variază între 85 şi 140 de euro pe noapte, de persoană, iar pentru hosteluri în jur de 50 de euro pe noapte. Cât despre mâncare, Florenţa este paradisul gurmanzilor şi al iubitorilor de pizza. Centrul vechi al oraşului găzduieşte numeroase restaurante pline ochi cu delicioasele preparate tradiţionale pentru care, e drept, scoţi din buzunar 40 – 50 de euro de persoană. Sunt şi localuri mai accesibile, unde poţi mânca la fel de bine cu 20 – 30 de euro, în funcţie de meniul pe care îl alegi.