Alberobello cladiri

Ne întoarcem în Puglia sau Apulia, cum spunem noi, românii, în sudul Italiei, între Marea Adriatică şi Marea Ionică. Capitala provinciei este Bari, iar al doilea oraş de mare interes turistic este Alberobello, oraşul alb, sau oraşul căsuţelor trulli. Datorită unicităţii, a primit mai multe denumiri, însă esenţa este una: povestea căsuţelor trulli, cu acoperişuri conice, ţuguiate, atrage, anual, zeci de mii de turişti, curioşi să descopere pe viu minunăţia din sudul Italiei.

Alberobello se află în regiunea Puglia, în sudul Italiei, la aproximativ o oră de mers cu trenul din Bari. Micul orăşel este cunoscut şi recunoscut pentru forma ciudată a caselor, dar mai ales a acoperişurilor ţuguiate şi inscripţionate cu desene care au semnificaţii religioase sau sunt simple superstiţii locale.

Povestea căsuţelor trulli

Se pare că, acestă mică aşezare datează încă din secolul al XVI-lea, când contele Acquaviva d’Aragona a construit aceste case pentru muncitorii care îi lucrau pământurile din zonă. Practic, la început, acestea erau doar locuinţe provizorii, care ar fi putut fi dărâmate oricând, deşi construcţia lor era din piatră. Practic, până în 1979, Alberobello nu era considerat un oraş, era doar o aşezare, sau o zonă de corturi unde se puteau odihni munictorii contelui d’Aragona. Abia în secolul al XX-lea, ele au devenit o adevărată atracţie turistică, Alberobello fiind astăzi unul dintre cele mai vizitate locuri din sudul Italiei, datorită caselor cu acoperişuri ţuguiate, denumite trulli, construcţii realizate încă din secolul al XVI-lea.

Acoperisuri Alberobello

Cum ajungem în Alberobello

Pentru a ajunge în oraşul căsuţelor trulli, există trei variante din Bari, aflat la 60 de kilometri distanţă. Fie închiriezi o maşină, şi ajungi în jumătate de oră, fie mergi cu trenul sau cu autobuzul, dar pierzi cel puţin treizeci de minute, din timpul alocat, deoarece atât trenul, cât şi autobuzul opresc în fiecare staţie de pe traseu. Chiar dacă faci mai mult pe drum, trenul sau autobuzul ar fi cea mai bună variantă, întrucât şofatul în sudul Italiei nu este nici pe departe ca în România. Oricum, nu ar trebui să fii pe grabă. Dacă ţi-ai alocat o zi pentru a vizita Alberobello, ai timp destul pentru tot ce ţi-ai propus. Mai mult decât atât, îţi mai şi rămâne. Trei – patru ore îţi sunt de ajuns să străbaţi fiecare străduţă, să iei suveniruri şi să imortalizezi fiecare moment.

Ce oferă Alberobello

Un trullo este o locuinţă italiană din secolul XIX, specifică regiunii Puglia şi este realizată din piatră şi chirpici, cu acoperişul conic. Practic, acesta este şi farmecul ce-i atrage pe turişti. Cum spuneam, nu ai nevoie de zile întregi pentru a descoperi oraşul alb, ci doar de câteva ore. Căsuţele, unele sunt locuite, altele au fost transformate în muzee, iar altele au fost cumpărate, restaurate şi create special pentru cazarea turiştilor. La fiecare pas eşti întâmpinat de fel de fel de meşteşugari, artizani şi vânzători, care mai de care mai binevoitori şi încântaţi să îţi ofere marfa pe care şi-au lucrat-o cu migală. În plus, restaurantele sunt mereu gata să-şi primească vizitatorii cu preparate gustoase, tradiţionale, ale căror preţuri sunt, ce-i drept, cam piperate. Aşa că, să fiţi pregătiţi.

Alberobello este, cu siguranţă, un oraş de văzut, de explorat, iar dacă nu ţii cont de costuri, o noapte într-o căsuţă trulli ar putea fi una dintre aventurile vieţii tale.